Brownie

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha brownie? Tak właśnie nam się wydawało. Brownie to ciasto, którego nie da się nie lubić. Jest mocno czekoladowe, wilgotne i niezwykle miękkie. Najlepsze zawsze na ciepło – w towarzystwie lodów, oczywiście. Jak stworzyć tak doskonałe brownie?

Co musisz mieć, by zrobić brownie?

Aby przygotować idealne brownie, potrzebujesz tylko kilku składników. To ciasto jest niezbyt skomplikowane, choć – jak pewnie się domyślasz – w przypadku takich deserów, diabeł tkwi w szczegółach. Musisz zatem uważać zarówno na proporcje, jak i na czas pieczenia, który jest niezwykle istotny podczas całego procesu. Oto składniki, które musisz mieć w domu, by zrobić najlepsze czekoladowe brownie:

  • 2 tabliczki czekolady
  • Kostka masła
  • 3 jajka
  • 150 gramów mąki
  • 120 gramów cukru

To wszystko, czego potrzebujesz. Możesz przygotować również polewę czekoladową z czekolady gorzkiej oraz śmietanki kremówki. Przydadzą Ci się także lody. Świetnie smakować będzie brownie z kawałkami białej czekolady – tak dla kontrastu. Ale o tym może innym razem. Teraz skupmy się na najbardziej czekoladowym brownie, jakie możesz sobie wyobrazić. Zaczynamy?

Jak zrobić brownie?

Zacznij od przygotowania kąpieli wodnej – użyj większej miski, bo będziesz w niej rozpuszczać nie tylko czekoladę, ale także masło. Upewnij się, że oba składniki są idealnie gładkie, całkowicie się rozpuściły i połączyły w jedną masę. Możesz wtedy wyciągnąć je z kąpieli i poczekać, aż trochę ostygną. W tym czasie jajka i cukier utrzyj w dużej misce. Po chwili dodaj ciepłą czekoladę z masłem, a następnie mąkę. Używając miksera wymieszaj wszystko, by otrzymać gładką, jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto na brownie przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz brownie przez 20 minut. Po tym czasie od razu wyciągnij ciasto – nie pozwalaj mu „dochodzić” w gorącym piekarniku, gdyż wtedy całkiem się zetnie.

Idealne, czekoladowe brownie jest już gotowe. Możesz pokroić je na kawałki i zajadać ze smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here