ile gotować brokuły

Brokuły to znakomite źródło żelaza i innych cennych wartości odżywczych. To kopalnia witaminy C oraz beta karotenu (posiada go nawet więcej niż marchew!). Ze względu na niską kaloryczność i zawartość chromu, zaleca się spożywanie tego warzywa osobom będącym na diecie i chcącym schudnąć. W dodatku jest niezwykle proste do przyrządzenia – czego chcieć więcej! Wiele gospodyń domowych zadaje sobie pytanie – ile gotować brokuły, by nie straciły witamin, a także zachowały piękny, zielony kolor? Brokuły można przyrządzić na wiele sposobów – poznaj najlepsze i najszybsze przepisy na soczyste brokuły.

Sposób 1: gotowanie w wodzie

To najbardziej klasyczna metoda przyrządzania tego warzywa. Gotowanie brokuła w wodzie jest jednym z prostszych, ale niestety także najmniej wartościowych sposobów. Przyrządzając je w ten sposób, pozwalamy na utratę wielu cennych właściwości – a pamiętajmy, że to zielone warzywo z rodziny kapustowatych ma je całe mnóstwo. Jeśli jednak zdecydujemy się na ten sposób, warto wiedzieć, ile gotować brokuły w wodzie, by otrzymać pyszny, wartościowy i jednocześnie nierozgotowany posiłek. W tym wariancie brokuły wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Oprócz soli możemy dodać także płaską łyżeczkę cukru i soku z cytryny. Dzięki temu nasze warzywo zachowa intensywny, zielony kolor. To ile gotować brokuły, zależy głównie od naszych preferencji. Niektórym wystarczą 2 minuty, Ci którzy wolą to warzywo nieco bardziej na miękko, zadowolą się 5 minutami. Z perspektywy wartości odżywczych, warto by nasze brokuły pozostały lekko al dente, a nie całkowicie miękkie.

Sposób 2: gotowanie na parze

Ten przepis pozwala na przyrządzenie tego warzywa tak, aby pozostało w nim jak najwięcej cennych właściwości. Czy wiesz, że brokuły wykazują działanie antynowotworowe? Najnowsze badania dowodzą, że to wszystko za sprawą obecności sulforafanu silnego przeciwutleniacza, blokującego powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Substancja ta ułatwia także likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może chronić przed wieloma rodzajami nowotworów, jak np. rak prostaty, płuc, czy piersi. I choć wiemy, że samo spożywanie tego warzywa nie uchroni nas całkowicie przed wszystkimi chorobami, z pewnością zrobi dla naszego organizmu więcej dobrego niż złego. Właśnie gotowanie na parze pozwala w największym stopniu zachować wspomnianą, cenną substancję. Najnowsze badania dowodzą, że najwłaściwszą temperaturą do przygotowania tego warzywa jest 76 st. C. (a nie jak uważano jeszcze do niedawna 86 st. C). Ale do rzeczy – jaki jest przepis na idealne brokuły na parze i ile gotować brokuły w ten sposób?

Najpierw należy dokładnie umyć i podzielić warzywo na różyczki. Jeśli mamy specjalne urządzenie do gotowania na parze to znakomicie – to bardzo ułatwia sprawę. Jeśli jednak nie posiadamy parowaru, nic straconego! Brokuły na parze bez problemu można przyrządzić przy użyciu durszlaka, garnka i przykrywki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na garnku umieść durszlak z warzywem i pokrywkę szczelnie przykrywającą całość. Pamiętaj, aby warzywo nie dotykało wody! Ile gotować brokuły w taki sposób? Wszystko zależy od preferencji, jednak 5-10 minut to absolutnie wystarczająco, by warzywo stało się miękkie i smaczne, nie tracąc tym samym cennych właściwości odżywczych.

Sposób 3: blanszowanie

Blanszowanie polega na zanurzeniu warzywa na kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie, a następnie przełożeniu go do lodowatej wody. Ten sposób znakomicie sprawdzi się, jeśli chcemy oczyścić go z bakterii, poddać delikatnej obróbce termicznej, lub przygotować do zamrożenia. Ile gotować brokuły w ten sposób? Tu wystarczą 2 minuty gotowania, po to, by następnie przełożyć je do lodowatej wody i dokładnie odcedzić.

Niezależnie od sposobu przyrządzania warzywa, warto po ugotowaniu delikatnie okrasić go oliwą z oliwek lub masłem. Tłuszcze sprzyjają wchłanianiu witamin, których jak już wiemy brokuły mają całe mnóstwo, a także są nośnikiem smaku (którego temu warzywu również nie można odmówić!). Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here