Dieta lekkostrawna charakteryzuje się dużą ilością produktów łatwych w trawieniu, a przy tym ograniczeniem tych, które mogą stanowić nadmierne obciążenie dla układu pokarmowego. Co powinno się jeść na diecie lekkostrawnej, a co ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować?
Dieta lekkostrawna – podstawowe informacje
W diecie lekkostrawnej ważne jest dobieranie takich artykułów żywnościowych, które nie będą trudne w trawieniu.
Głównym wskazaniem do prowadzenia takiej diety są względy zdrowotne. Jest ona polecana przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego, na przykład przy niestrawności, zatruciach, chorobach trzustki i dróg żółciowych, chorobach wątroby, chorobie wrzodowej. Również wskazana jest po zabiegach i operacjach.
W diecie lekkostrawnej ogranicza się pokarmy, które trawią się długo, w tym głównie pokarmy zawierające dużą ilość błonnika, węglowodanów złożonych, tłuszczów, soli.
Zatem, gdy wskazana jest dieta lekkostrawna – co jeść, a czego unikać?
Dieta lekkostrawna – produkty wskazane
Na diecie lekkostrawnej można jeść różnego rodzaju produkty spożywcze, zatem dieta ta może być urozmaicona i smaczna.
Wskazane produkty na diecie lekkostrawnej:
Produkty zbożowe – białe pieczywo, biały ryż, makaron pszenny, kaszki.
Mięsa – kurczak, chuda wołowina, chude wędliny, ryby – pstrąg, morszczuk, sandacz i inne chude ryby.
Nabiał – mleko, kefir, twarogi, jogurt, gotowane jajka, małe ilości żółtego sera.
Tłuszcze – oleje roślinne, masło, margaryna.
Warzywa – gotowana włoszczyzna, ziemniaki, cukinia, dynia, szpinak, kalafior, pomidory bez skórki, sałata.
Owoce – obrane jabłka, brzoskwinie, morele, banany i inne dojrzałe owoce bez skórek i pestek, także dżemy i musy owocowe.
Można jeść małe ilości czekolady, a z dodatków majonez, chrzan. Do picia zaleca się wodę, a także słabą herbatę bez cukru.
Dieta lekkostrawna – produkty niewskazane
Dieta lekkostrawna ogranicza lub wyklucza produkty mogące powodować nadmierne obciążenie układu trawiennego.
Niewskazane produkty na diecie lekkostrawnej:
Produkty zbożowe – ciemny chleb, makaron pełnoziarnisty, grube kasze.
Mięsa – wieprzowina, kaczka, gęś, kiełbasy, tłuste wędliny, produkty wędzone, konserwowe, a także inne tłuste mięsa i ryby.
Nabiał – sery topione, sery pleśniowe, kwaszone produkty mleczne, smażone jajka.
Tłuszcze – tłuszcze zwierzęce jak smalec, boczek.
Warzywa i owoce – cebula, papryka, kapusta, rośliny strączkowe, suszone, niedojrzałe owoce, orzechy.
W diecie lekkostrawnej nie powinno się także stosować ostrych przypraw, musztardy, octu. Zaleca się ograniczanie tłustych słodyczy, słodyczy z ziaren z pełnego przemiału, słodyczy z orzechami.
Dieta lekkostrawna – ważny sposób przygotowywania posiłków
W diecie lekkostrawnej bardzo ważne jest właściwe przygotowywanie posiłków. O czym warto pamiętać?
Przede wszystkim powinno się unikać smażenia, zapiekania, grillowania, a także wędzenia produktów. Do dań nie powinno się dodawać zasmażek, octu, ostrych przypraw.
Wskazane metody gotowania to głównie gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w naczyniach żaroodpornych bez tłuszczu. Do zagęszczania można używać niewielkiej ilości mąki z mlekiem i wodą lub śmietanki.
Produkty w diecie lekkostrawnej mogą być też rozdrabniane, na przykład miksowane, przecierane.
Dieta lekkostrawna – o czym jeszcze warto pamiętać?
Ponadto, osoby, które są na diecie lekkostrawnej, powinny pamiętać także o kilku innych ważnych poradach.
– Należy jeść co najmniej 5 mniejszych posiłków dziennie.
– Posiłki powinno się jeść co 2-3 godziny.
– Należy pić dużą ilość wody.
– Nie powinno się pić bezpośrednio w trakcie jedzenia i po nim.
– Jedzenie należy dokładnie przeżuwać.
– Ostatni posiłek nie powinien zawierać owoców i słodkich produktów.
– Należy unikać nadmiernego solenia.
Wobec tego wtedy, gdy konieczna jest dieta lekkostrawna – co jeść i czego nie jeść? Dzięki naszym poradom skomponowanie odpowiedniej diety składającej się z lekkostrawnych produktów powinno być łatwiejsze. W razie problemów z samodzielnym przygotowaniem diety można także skorzystać z usług dietetyka.